Press

Δημοσιεύματα του τύπου αναφορικά με το Άλσος

Ελευθεροτυπία 10.07.09

Αρρωσταίνουν τα δέντρα στο Άλσος Παγκρατίου

Ελευθεροτυπία 24.06.08

Ελευθεροτυπια 24.06.08

Ελευθεροτυπια 24.06.08

Αρθρο στο «Εψιλον»

Εψιλον_Αλσος

Ελεύθερος τύπος Κυριακή, 02.11.08

Ενταση σε εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων

Ενταση σε εκδήλωση του δήμου Αθηναίων, με κεντρικό ομιλητή το Νικήτα Κακλαμάνη και θέμα το Αλσος Παγκρατίου. Η ένταση προκλήθηκε, όταν στην είσοδο του θεάτρου Κόρονετ, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, πολίτες της περιοχής επιτέθηκαν φραστικά στο δήμαρχο, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους στο σχέδιο κατασκευής θεάτρου και ανάπλασης του παιδότοπου στο χώρο του άλσους.

Απόσπασμα συνέντευξης Κακλαμάνη , Ελευθεροτυπία 3.11.08

Αποσπασμα συνεντευξης Κακλαμανη 23.11.08

Αποσπασμα συνεντευξης Κακλαμανη 23.11.08

Ελεύθερος τύπος Δευτέρα, 03.11.08

Κόντρα για το Αλσος Παγκρατίου

Διαμάχης συνέχεια μεταξύ μερίδας κατοίκων του Παγκρατίου και του δημάρχου Αθηναίων. Μήλον της Εριδος το Αλσος Παγκρατίου και η ανάπλασή του. Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση για την αξιοποίηση του χώρου πρασίνου της περιοχής της Αθήνας γράφτηκε, χθες, στο θέατρο «Coronet» όπου ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους για να τους ανακοινώσει τα έργα που αναμένεται να γίνουν στο άλσος. Εξω από το θέατρο διαμαρτυρόμενοι με πλακάτ εξέφραζαν την αντίρρησή τους στα σχέδια αυτά.

Με το σλόγκαν «Πολιτισμός + πράσινο = επίπεδο ζωής» ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε τη δημιουργία θεάτρου 320 θέσεων, πέτρινου καφενείου, παιδικής χαράς (με πατημένο χώμα), χώρου αθλοπαιδιών, πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής (τα σήματα θα είναι ζωγραφισμένα στο έδαφος), καθώς επίσης και περίφραξη και φωτισμό του πάρκου. Με συνθήματα όπως «Αυτό δεν είναι ανάπλαση, είναι καταπάτηση» και «Οχι άλλο τσιμέντο-Κανένα κομμένο δέντρο» οι διαφωνούντες συνέχισαν τις διαμαρτυρίες μέχρι το τέλος της ομιλίας του.

«Ούτε ένα δέντρο δεν θα κοπεί. Αντιθέτως θα φυτευτούν επιπλέον δέντρα. Το άλσος δεν ανήκει σε κανένα δήμαρχο. Κάνουμε το άλσος όπως το θυμόμαστε. Με φώτα, κόσμο, μουσική, πολιτισμός», δήλωσε ο δήμαρχος. «Το κόστος ανάπλασης ανέρχεται στα επτά εκατομμύρια ευρώ και προσέφυγα για δάνειο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ολοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα στην κριτική, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι λίγοι να επιβάλουν την άποψή τους στους πολλούς. Αυτοί που διαφωνούν είναι 30-40 κατά τα άλλα συμπαθέστατοι συμπολίτες μας, που είναι κατά σύμπτωση οι ίδιοι που τους βρίσκουμε μπροστά μας σε όποιο δημοτικό διαμέρισμα θέλουμε να κάνουμε κάτι».

Ο κ. Δημήτρης Γεράσης μένει στον Αγιο Αρτέμιο. «Ηρθα για συμπαράσταση» μας λέει. «Το θέατρο δεν εξυπηρετεί. Τι είναι καλύτερο οι φωνές των μικρών παιδιών και η πραγματική ζωή ή τα τσιμέντα; Το άλσος είναι σε αθλία κατάσταση. Φταίμε κι εμείς αλλά και ο δήμος απουσιάζει. Το πράσινο είναι ζωή, το θέατρο ας λείπει».

«Το πράσινο είναι πολιτισμός. Υποστηρίζουμε να μη χάσει το άλσος την ταυτότητά του» μας λέει ο κ. Χρήστος Καραμπίνης, ο οποίος είναι γεωπόνος και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου, και συνεχίζει: «Δέντρα έχουν κοπεί το Σεπτέμβριο και μάλιστα 20. Δεν γνωρίζουμε με ποια λογική και δεν ξέρουμε καν αν σε αυτό το σημείο θα γίνει το θέατρο. Υπήρξε μια δαιμονοποίηση του άλσους ότι δεν χρησιμοποιείται από κανέναν παρά μόνο από τοξικομανείς. Το άλσος ειδικά το καλοκαίρι και τα Σαββατοκύριακα σφύζει από ζωή. Θέλει περιποίηση αλλά δεν είναι εγκαταλελειμένο. Το Παγκράτι είναι γεμάτο από καφετέριες, τραπεζοκαθίσματα και η Αθήνα γεμάτη θέατρα. Εμείς τα παιδιά μας πρέπει να τα βάλουμε στο σπίτι να βλέπουν όλη ημέρα τηλεόραση και play station;».

ΓΑΡΝΕΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ο Κακλαμάνης θυμήθηκε το πράσινο!

Πολύ εύκολα ο κ.
Κακλαμάνης «ξέχασε» τα μεγαλεπήβολα σχέδια που προωθούσε για το άλσος Παγκρατίου και χθες εμφανίστηκε… υπερασπιστής του πρασίνου. Είχε στο πλευρό του τη δημοτική σύμβουλο της παράταξής του, Βάσια Τριφύλλη που, με όπλο τις αναμνήσεις από τις λαμπρές παραστάσεις του «Ελεύθερου Θεάτρο», συγκέντρωνε υπογραφές για να κατασκευαστεί θέατρο μέσα στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πυκνοδομημένης περιοχής.

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έχει γίνει παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο προέβλεπε «τσιμέντο» σε επιφάνεια περίπου 700 τετραγωνικών για το θέατρο των 350 θέσεων, τις βοηθητικές εγκαταστάσεις και το καφενείο. Χρειάστηκε να ξεσηκωθούν οι περίοικοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης για να υπενθυμίσουν στον κ. Κακλαμάνη τις τρεις παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ, με βάση τις οποίες θωρακίστηκε το μοναδικό οικοσύστημα του άλσους και κατεδαφίστηκαν το 1981 οι προϋπάρχουσες εγκαταστάσεις. Αποκαλύφθηκε, μάλιστα, ότι τον Απρίλιο του 2008 η διεύθυνση δασών Αθηνών είχε ήδη γνωμοδοτήσει ότι δεν ήταν δυνατή η κατασκευή θεάτρου!

Ηταν οι «λεπτομέρειες» που είχε επιχειρήσει να παρακάμψει ο κ. Κακλαμάνης, αλλά τελικά υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί. Οι πολίτες επέβαλαν την εφαρμογή των νόμων στη δημοτική αρχή και αυτοί ήταν που χάρηκαν διπλά για τη σωτηρία του άλσους. Εκαναν μάλιστα τα δικά τους εγκαίνια, την παραμονή της επίσημης φιέστας.
Χ.ΤΖ.

Εισήγηση για το μάθημα Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός του ΕΜΠ

καθ. Ε.Πορτάλιου

Δημοτικό Άλσος Παγκρατίου
Αρέσει σε %d bloggers: