ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙΣ

29 11 2020

Στις συνθήκες που ζούμε, εκτεθειμένοι στη ζέστη το καλοκαίρι και στις βροχές το χειμώνα, μέσα σε σκουπίδια, βρωμιά και λύματα, στην ανασφάλεια, σε καθεστώς μόνιμου άγχους και φόβου, αντιμετωπίζοντας τη βία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, μέσα σε αυτόν τον μικρό κόσμο των 15.000 ανθρώπων – είμαστε όλοι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Φανταστείτε την ιστορία της ζωής στη Μόρια: να περνάς μέρες, εβδομάδες, μήνες περπατώντας πάνω κάτω σε λόφους, σε βράχια, ανάμεσα σε δέντρα (…). Να στέκεσαι στην ουρά για ώρες. Στην Ευρώπη γινόμαστε μπαλάκια του πινγκ πονγκ. Οι αρχές μας εκσφενδονίζουν από το ένα γραφείο στο άλλο, μπρος πίσω χωρίς τέλος και χωρίς να καταλαβαίνουμε τι, πού, γιατί (…). Ακόμα και η “επιτυχία” του να πάρεις επιτέλους άδεια παραμονής δεν σταματάει τα ρατσιστικά βλέμματα με τα οποία πρέπει να ζούμε καθημερινά. (…)

Είμαι ένα κορίτσι μέσα σε μια σκηνή και σκέφτομαι τον κόσμο, όσο οι μέρες δεν περνούν περιμένοντας την άδεια για να φύγω από αυτό το μέρος. Το στυλό μου δε θα σπάσει μέχρι να τελειώσουμε αυτήν την ιστορία ανισότητας και διακρίσεων μεταξύ των ανθρώπων. Τα λόγια μου θα σπάνε πάντα τα σύνορα που χτίζετε.

Parwana Amiri

Νοέμβριος 2019

Απόσπασμα από την μπροσούρα

My pen won’t break, but borders will. Letters to the world from Moria.

ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙΣ

ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ, ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ, ΠΑΝΤΟΥ

Μπορεί η φωτιά να κατέστρεψε το κολαστήριο στη Μόρια, αλλά αυτό που έμεινε αλώβητο είναι η εφαρμογή του δόγματος «να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο», όπως λιτά και απάνθρωπα το διατύπωσε πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, δόγμα που σημαίνει απλά: με την οδύνη και τη φρίκη, να πείσουμε αυτούς που έρχονται ότι είναι προτιμότερη η βία των πολέμων και της φτώχειας που άφησαν πίσω τους.

Το άλλο δόγμα στον πυρήνα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους και της ΕΕ είναι η αποτροπή με αναβαθμισμένα στρατιωτικά μέσα, νέους φράχτες και συστήματα επιτήρησης. Τα νησιά του Αιγαίου και ο Έβρος είναι μια μεθοριακή ζώνη θανάτου που τροφοδοτεί τις στατιστικές των διεθνών οργανισμών με αγνοούμενους και νεκρούς, ενώ οι επαναπροωθήσεις από το εσωτερικό της χώρας ακόμα και ανθρώπων που έχουν αιτηθεί άσυλο, μας θυμίζουν ότι για τους φτωχούς αυτού του κόσμου τα σύνορα είναι παντού.

Για όσες/ους καταφέρνουν να περάσουν τα θανατηφόρα σύνορα, αυτό που επιφυλάσσεται πλέον είναι η γενίκευση της εξαθλίωσης και του εγκλεισμού, επιβεβαιώνοντας ότι το στρατόπεδο συγκέντρωσης ήταν και παραμένει εντός της ατζέντας του κράτους, ακόμα και στην «φιλελεύθερη» εκδοχή του. Στα ΚΥΤ των νησιών και στα καμπ της ενδοχώρας οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν περιττή και ανεπιθύμητη ανθρώπινη ύλη που πρέπει να απομονωθεί από το «υγιές» σώμα της εγχώριας κοινωνίας, να ελεγχθεί και τελικά να απορριφθεί, κρατώντας στην άκρη μόνο περιπτώσεις που είναι αρκετά «ευάλωτες» για να αξίζουν τον οίκτο μας.

Η πανδημία Covid19 χρησιμοποιείται σαν μοναδική ευκαιρία για να δοκιμαστούν νέες πρακτικές αποκλεισμού και εγκλεισμού. Ταυτόχρονα, έρχεται να δείξει ότι όλα αυτά καταλήγουν σε μια πολιτική εξόντωσης: με τον πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό σε συνθήκες συνωστισμού το ελληνικό κράτος βάζει άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων μετανάστ(ρι)ών, αντιμετωπίζοντάς τους σαν «υγειονομικές βόμβες» προς εξουδετέρωση.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΟΡΙΕΣ

Οι περίφημες ελεγχόμενες κλειστές δομές (32 συνολικά), που το υπουργείο διαφημίζει ως τη μόνη επιλογή για το ζήτημα στέγασης, θα αποτελέσουν τις νέες φυλακές και για τους αιτούντες άσυλο. Η αρχή γίνεται με την κατασκευή 4 από αυτές στα νησιά του Αιγαίου, ενώ άλλα 28 ανοιχτά καμπ «φιλοξενίας» στην ενδοχώρα πρόκειται να μετατραπούν σε κλειστά. Την ίδια ώρα κλείνουν όλες τις ξενοδοχειακές και ανοιχτές δομές στέγασης. Το ελληνικό κράτος, με τη στήριξη και τα κονδύλια της ΕΕ, αντιμετωπίζει ως παράνομους/ες ακόμα και όσους/ες μέχρι χθες όφειλε να προστατέψει, αποδεικνύοντας ότι το «διεθνές δίκαιο» δεν είναι παρά ένα εργαλείο που τα κράτη προσαρμόζουν στα συμφέροντά τους. Για τους φτωχούς αυτού του κόσμου το δίκιο δεν είναι πουθενά.

ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΡΙΚΗ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΟΡΑΤΟΥΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Συνέλευση Άλσους Παγκρατίου_alsospagkratiou.wordpress.com


Ενέργειες

Πληροφορίες
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: