Ο κορονοϊός απειλεί, ο ρατσισμός σκοτώνει

13 04 2020

 

Μπροστά στην αδυναμία τους να διαχειριστούν την κρίση της πανδημίας με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, τα κράτη είπαν και ξαναείπαν στους υπηκόους τους: «Μείνετε σπίτι! Μπορεί και να κάναμε ένα λαθάκι όταν λέγαμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν περιττή πολυτέλεια κι εντάξει, το ξαναβλέπουμε όταν έρθει ο καιρός για την ώρα μείνετε σπίτι κι όλα θα πάνε καλά».

Για κάποιες όμως, το «σπίτι» δεν είναι παρά ένα κοντέινερ σε ένα κατ’ ευφημισμό κέντρο «φιλοξενίας» ή μια σκηνή στην παγωμένη λάσπη. Για κάποιους η απαραίτητη «κοινωνική απόσταση» περιλαμβάνει ουρές για τη χρήση μιας βρωμερής χημικής τουαλέτας και συνωστισμό σε εξωτερικούς χώρους χειρότερους κι από προαύλια φυλακής.

Στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού, η υγειονομική φροντίδα μεταφράζεται σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό εντός των καταυλισμών και όποιος αντέξει.

Στη Λέσβο σχεδόν 18.000 άνθρωποι έχουν για «σπίτι» την κόλαση της Μόριας, όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν καν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. Από την άλλη, άντρες, γυναίκες και παιδιά που έφτασαν τις τελευταίες μέρες, είτε στέλνονται παράνομα πίσω στην Τουρκία μέσα σε σχεδίες/καρυδότσουφλα, είτε κάνουν «σπίτι» την παγωμένη ύπαιθρο, σκισμένες τέντες και παλιές βάρκες γιατί οι αρχές –και οι γνωστοί αγανακτισμένοι– δεν τους επιτρέπουν να μετακινηθούν.

• Στο νεότερο κολαστήριο στη θέση Κλειδί του Προμαχώνα Σερρών, όπου οικογένειες με βρέφη, έγκυες και λεχώνες παραμένουν έγκλειστες χωρίς καν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου, «σπίτι» είναι ένα μέρος δίπλα στο ρέμα όπου πλαγιάζεις σε παλέτες αντί για κρεβάτια, χωρίς ύδρευση, αποχέτευση και ηλεκτρικό – ένα μέρος «όπου δεν βάζουμε ούτε τα ζώα μας», όπως είπε ο Κοινοτάρχης Προμαχώνα.

Στα κέντρα κράτησης, όπου χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα παραμένουν φυλακισμένοι σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού, οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες πείνας αντιμετωπίζονται με σαδιστική αστυνομική βία, όπως έγινε πρόσφατα στο Παρανέστι Δράμας.

Ειπώθηκε άλλωστε με απόλυτη φυσικότητα στην καθημερινή ενημέρωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας: «τόσα νέα κρούσματα στη χώρα, τόσα στη δομή της Ριτσώνας». Κοινώς, εσείς οι ξένοι, μη μπερδεύετε την αρρώστια σας με τη δική μας. Εμείς, τα μέλη του πάλαι ποτέ υγιούς εθνικού σώματος, αρρωσταίνουμε κάπως απρόοπτα. Οι δικές σας παθήσεις κι ο δικός σας θάνατος είναι, όσο να πεις, κάτι πιο συνηθισμένο και μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει διακριτικά και χωριστά.

Πραγματικά, δε θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστή αυτή η δήλωση με την αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών από το ελληνικό κράτος. Το προχειροφτιαγμένο προσωπείο της ανθρωπιάς και της εθελοντικής προσφοράς της κοινωνίας θρυμματίζεται μπροστά στην τραγωδία των μεταναστών. Πίσω από την επικοινωνιακή «επιτυχημένη διαχείριση της επιδημίας» και τη «συγκρατημένη αισιοδοξία», στα καμπς κυοφορείται μία ρατσιστική επιχείρηση εξόντωσης.

Στις ανθυγιεινές και απάνθρωπες συνθήκες του εγκλεισμού και της απομόνωσης χιλιάδων ανθρώπων το κράτος ετοιμάζει τις «υγειονομικές βόμβες» των επόμενων ημερών. Θα προτιμούσε αυτές να τις είχαν φέρει μαζί τους οι «αλλοδαποί» για να στέκει το επιχείρημα περί εισαγόμενης απειλής. Βολεύεται όμως κι έτσι. Αδιαφορεί αν θα υπάρξουν μεταξύ των έγκλειστων κρούσματα και απώλειες. Θα μπορούσε τότε άνετα να πει στους τρομοκρατημένους πολίτες του: «εμείς κοιτάξαμε να τους απομονώσουμε για το καλό σας».

Στην εξόντωση των μεταναστών και των προσφύγων που ετοιμάζεται δεν θα γίνουμε συνένοχοι

Δεν θα συμμετέχουμε στη μεγαλύτερη ντροπή αυτής της κοινωνίας για τα επόμενα χρόνια

Σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες να διατηρήσουμε ζωντανή την αλληλεγγύη και την αντίσταση

Να κλείσουν τώρα τα κάθε είδους στρατόπεδα εγκλεισμού

Άμεση απελευθέρωση όλων των έγκλειστων και μετακίνηση σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΣΟΥΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

alsospagkratiou.wordpress.com_alsospagkratiou@gmail.com


Ενέργειες

Πληροφορίες
Αρέσει σε %d bloggers: