Ενημέρωση παρέμβασης 8/2 για τις επαναπροωθήσεις

19 02 2014

p1010660_1_Το Σάββατο 8/2 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική παρέμβαση στο κέντρο του Παγκρατίου από τη Συνέλευση Άλσους Παγκρατίου, με την στήριξη συντρόφων-ισσών από γειτονικές Συνελεύσεις, σχετικά με το ζήτημα των επαναπροωθήσεων – δολοφονιών των ελληνικών «αρχών» στο Αιγαίο και γενικότερα της αντιμετώπισης των μεταναστών από το κράτος και την ελληνική κοινωνία.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

Στα Φαρμακονήσια πνίγεται η υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας

20.01.2014. Ένα σκάφος με μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθεί να πλησιάσει το Φαρμακονήσι. Η «προσπάθεια διάσωσης» τους από το λιμενικό καταλήγει με 9 παιδιά και 3 γυναίκες πνιγμένους στο Αιγαίο.

p1010662_1_Όσοι επέζησαν καταγγέλλουν ότι οι λιμενικοί τους έβριζαν και τους απειλούσαν με τα όπλα, ώστε να μην μπορέσουν να ανέβουν στο σκάφος. «Έβλεπαν να πνίγονται γυναίκες και παιδιά και δεν έκαναν τίποτα». (Σύριος πρόσφυγας που είδε τη σύζυγο και τα 3 παιδιά του να πνίγονται…)

Το λιμενικό, αντίθετα, υποστηρίζει ότι έκανε ότι μπορούσε για να τους σώσει και πως ήταν «απλά ένα ατύχημα».

Θα μας βόλευε, βέβαια, να είναι αυτή η πραγματικότητα, να πρόκειται για ένα ατύχημα ή μεμονωμένο περιστατικό και να το προσπεράσουμε συνεχίζοντας την καθημερινότητά μας. Αλλά όσοι τολμούν, έστω και κατ’ ελάχιστο, να έχουν τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά ξέρουν ότι αυτό δεν ισχύει. Ξέρουν τι σημαίνει να είσαι μετανάστης στην Ελλάδα:

·         Οι βίαιες επαναπροωθήσεις από τις «αρχές» είναι πάγια εντολή και καθημερινή πρακτική, επιβεβαιωμένες από δεκάδες γραπτά και βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα (που ασφαλώς δεν θα παίξουν ποτέ στις ειδήσεις…). Το αποτέλεσμα τους είναι να πνίγονται δεκάδες άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου κάθε χρόνο.

·         Συλλήψεις, βασανισμοί και κρατήσεις στα αστυνομικά τμήματα για μήνες, χωρίς δικαιώματα και χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής. Με το διαπραχθέν παράπτωμα να είναι ότι γεννήθηκαν κάπου αλλού.

·         Η χώρα έχει γεμίσει με στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες άνθρωποι που το μόνο έγκλημά τους ήταν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

·         Καθημερινός κίνδυνος από δολοφονικές επιθέσεις φασιστών, τραμπουκισμοί, προσβολές και κακοποιήσεις από την αστυνομία συνθέτουν τη ζεστή ελληνική φιλοξενία. Και η ελληνική κοινωνία επιβραβεύει τους εντολείς των δολοφόνων με την αποδοχή και την ψήφο της…

·         Στην κάθε Μανωλάδα οι μετανάστες εργάζονται σε συνθήκες δουλείας, εκβιαζόμενοι από το καθεστώς που θέλει να τους διατηρεί στην παρανομία για να μεγαλώνει τα κέρδη των κατά τόπους αφεντικών.

p1010664_1_Οι 12 δολοφονίες στο Φαρμακονήσι δεν ήταν μια «ατυχής διάσωση» του ελληνικού λιμενικού σώματος, ούτε μεμονωμένο περιστατικό. Είναι η κεντρική πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα, προς αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης από αυτή που πολύ συχνά οι «πολιτισμένοι» Δυτικοί επιφυλάσσουμε για τις χώρες τους. Δολοφονίες, βασανιστήρια, βιασμοί, φυλακίσεις συμπληρώνουν το σκηνικό και κάνουν όντως για τους μετανάστες «την κόλαση να φαντάζει παράδεισο μπροστά σε αυτό που ζουν». (Θ. Πλεύρης, ακροδεξιό στέλεχος της ΝΔ).

Φυσικά, ως ελληνική κοινωνία μπορούμε να είμαστε ανθρωπιστές, να θλιβόμαστε και να φρίττουμε με τις σφαγές, τις γενοκτονίες, την πείνα, να συμμετέχουμε σε τηλεμαραθώνιους υποστήριξης, αρκεί βέβαια αυτοί οι άνθρωποι να μένουν και να πεθαίνουν στις χώρες τους! Γιατί μόλις φτάσουν στα σύνορα μας, πεινασμένοι, βασανισμένοι, με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, τότε ξαφνικά γίνονται εχθροί και «εισβολείς». Κι αν πνιγούν στη θάλασσα, τόσο το καλύτερο, αυτά συμβαίνουν. Αλλά μπορούμε στα αλήθεια να κάνουμε ότι δεν τους βλέπουμε, να μην σκεφτόμαστε ότι η θάλασσα ξεβράζει άψυχα κορμιά παιδιών;

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται να επαναπροσδιορίσουμε ποια είναι η στάση καθενός από εμάς απέναντι στη βαρβαρότητα που απλώνεται γύρω μας. Αν θέλουμε ακόμη να λεγόμαστε άνθρωποι, πρέπει να κοιτάξουμε την αλήθεια κατά πρόσωπο. Στεκόμαστε απέναντι στους φασίστες και όσους κάνουν καθημερινά το «βίο αβίωτο» (όπως ζήτησε και ο αρχηγός της αστυνομίας από τους κατώτερούς του) στους μετανάστες και απέναντι στην απάθεια όσων επιμένουν να κλείνουν τα μάτια τους. Δημιουργούμε γειτονιές αλληλεγγύης, ντόπιοι και μετανάστες αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια σε κάθε εθνικό και ευρωπαϊκό μηχανισμό που θέλει να ορίζει τη ζωή και το θάνατο μας.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΣΟΥΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

alsospagkratiou.wordpress.com

 


Κατεβάστε το κείμενο
σε μορφή εκτύπωσης

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες
Αρέσει σε %d bloggers: