Ενημέρωση & Υλικό από το οδοιπορικό

22 11 2012

Την Κυριακή 4/11 πραγματοποιήθηκε και πλαισιώθηκε από αρκετό κόσμο, η συλλογική περιήγηση στους δρόμους του Παγκρατίου, ακολουθώντας τα χνάρια των μικρών και μεγάλων στιγμών του αντιναζιστικού – αντιφασιστικού αγώνα της περιόδου της Κατοχής, 1941 – 44. Με κεντρικό σύνθημα «Ο αγώνας ενάντια στη λήθη είναι αγώνας ενάντια στο φασισμό», η περιήγηση εστίασε σε έξι επιλεγμένα σημεία του Παγκρατίου, όπου, με ανάγνωση κειμένων και πολύμορφες αναφορές σε ιστορικά γεγονότα, επιχειρήθηκε να καλυφθούν οι διαφορετικές πτυχές του αντιστασιακού αγώνα στη συνοικία μας.

Στάση 1η: Πλατεία Παγκρατίου (Σιντριβάνι)   Οι επιθέσεις και τα εγκλήματα ναζιστών και ταγματασφαλιτών – Η λαϊκή αντίσταση

Στην πλατεία μπροστά από τον κινηματογράφο «Παλλάς» κρεμάστηκε πανό με το σύνθημα «ΜΠΛΟΚΟ στο φασισμό».

Στάση 2η: Πλατεία Μεσολογγίου  Η Τέχνη στην αντίσταση και στην καθημερινή ζωή

Αυτοκόλλητα με εικόνες από την Αντίσταση και στίχους ποιημάτων που γράφτηκαν την περίοδο εκείνη μπήκαν σε διάφορα σημεία γύρω από την πλατεία ως αναφορές μνήμης.

Στάση 3η: 7ο Γυμνάσιο Αθηνών (Σπύρου Μερκούρη)  Το μαθητικό κίνημα στην αντίσταση

Δίπλα στην είσοδο του Σχολείου τοποθετήθηκε ταμπλό με εικόνες και φωτογραφίες της περιόδου, σχετικές με τη δράση του μαθητικού και νεολαιίστικου κινήματος.

Στάση 4η: Πλατεία Ρούγκα – Πλατεία Προσκόπων (Βατραχονήσι)  Αντιπληροφόρηση στην Αντίσταση – Δράση στο Βατραχονήσι

Στην πλατεία Γιώργου Ρούγκα, ΕΠΟΝίτη και στη συνέχεια ΕΛΑΣίτη αγωνιστή που έπεσε μαχόμενος το ’44, επικολλήθηκε στο μάρμαρο του τιμητικού μνημείου σύντομο βιογραφικό του αγωνιστή συνοδευόμενο από φωτογραφία του. Παράλληλα, τρικάκια αντιπληροφόρησης με ειδήσεις της εποχής μοιράστηκαν στους γύρω δρόμους.

Στάση 5η: Αρδηττός  Μια τολμηρή επιχείρηση στο Στάδιο – Η μάχη του Αρδηττού

Στάση 6η: Πλατεία Πλαστήρα  Η τρομοκρατική δράση της χίτικης ομάδας των Παπαγιώργηδων και το τέλος τους

Σε όλη την διάρκεια της περιήγησης τοιχοκολλήθηκαν τα κείμενα που διαβάζονταν σε κάθε σημείο, καθώς και ο βιωματικός χάρτης της Αντίστασης στο Παγκράτι. Παράλληλα, μοιράστηκε σε εκατοντάδες αντίτυπα το κεντρικό κάλεσμα – σκεπτικό της εκδήλωσης, ενώ σε πολλούς τοίχους αποτυπώθηκε με στένσιλ το κεντρικό σύνθημα με ανάλογο σχέδιο.Τον χαρακτήρα της εκδήλωσης τόνωσαν και τα αντιφασιστικά συνθήματα που ακούγονταν από τον συγκεντρωμένο κόσμο, μετατρέποντας την περιήγηση σε μία πορεία ενάντια στο φασισμό,τον ταγμασφαλιτισμό και τους υμνητέςτους, οι οποίοι προσπαθούν σήμερα να αυξήσουν την επιρροή τους και να νομιμοποιήσουν ηθικά την εγκληματική τους δράση, εκμεταλλευόμενοι την απάθεια ή και την σιωπηλή υποστήριξη μερίδας της κοινωνίας.

ΥΛΙΚΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού μοιράστηκε η μπροσούρα με τίτλο «Ο αντιφασιστικός αγώνας στο Παγκράτι 1941 – 1944».

Στους τοίχους περί των σημείων-στάσεων κολήθηκαν τα παρακάτω αφισάκια με τα αντίστοιχα κείμενα που διαβάστηκαν στους οδοιπόρους:

Στάση 1η: Πλατεία Παγκρατίου (Σιντριβάνι)

Στάση 2η: Πλατεία Μεσολογγίου

Στάση 3η: 7ο Γυμνάσιο Αθηνών (Σπύρου Μερκούρη)

Στάση 4η: Πλατεία Ρούγκα – Πλατεία Προσκόπων (Βατραχονήσι)

Στάση 5η: Αρδηττός

Στάση 6η: Πλατεία Πλαστήρα

Επίσης τοιχοκολήθηκε και ο «Χάρτης αντίστασης στο ναζισμό και το δωσιλογισμό στο Παγκράτι, 1941-44».

Σε διάφορα σημεία κολήθηκαν τα εξής αυτοκόλλητα:

Το υλικό διατίθεται προς πάσα κινηματική – μη εμπορική χρήση. Είναι ιδιαίτερα επιθυμητό, σε αυτές τις περιπτώσεις, να υπάρχει μία αναφορά στην πηγή.


Ενέργειες

Πληροφορίες
Αρέσει σε %d bloggers: