Η ΤΟΙΧΟΔΡΟΜΟΣ, φύλλο 0

5 01 2012

Εφημερίδα τοίχου της Συνέλευσης Άλσους Παγκρατίου

αντί {συ}στάσεων

Πρωτοσυναντηθήκαμε στο Άλσος Παγκρατίου το καλοκαίρι του 2008. Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, έχοντας ο καθένας μας διανύσει τη δικιά του υπαρξιακή και πολιτική διαδρομή, με κοινές, παράλληλες, κάποτε και αποκλίνουσες βιωματικές παραστάσεις, διαμορφώσαμε μια συγκλίνουσα πορεία. Με αρχική αφορμή την αντίθεσή μας στη σχεδιαζόμενη τότε από τον δήμο κατασκευή θεάτρου και καφετέριας μέσα στο Άλσος, ξεκίνησε η λειτουργία της συνέλευσης.

Χωρίς καταστατικά, προεδρεία, επιτροπές, εκπροσώπους και διαμεσολαβητές – αλλά με την εθελοντική και ισότιμη συμμετοχή όλων μας. Με συλλογικές, αντιιεραρχικές και αδιαμεσολάβητες διαδικασίες και με σαφή τον αντιρατσιστικό μας χαρακτήρα. Με δημόσιες αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις και σε άλλα τοπικά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.  Οργανώσαμε και υλοποιήσαμε δημόσιες συζητήσεις, κιν/κές προβολές και θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες και παιδικά παιγνίδια για  μικρούς και μεγάλους, συλλογικά χειροποίητα φαγοπότια και έπεται συνέχεια…

Στην κοινή αυτή διαδρομή συναντηθήκαμε και συντονιστήκαμε με συλλογικότητες και πρωτοβουλίες από άλλες γειτονιές, διευρύναμε το πεδίο των αναζητήσεων, των παρεμβάσεων και των δράσεων στα κρίσιμα πολιτικά και κοινωνικά προτάγματα που καθημερινά αναδεικνύονται. Είναι αυτονόητο να πούμε πως οι καιροί το απαιτούν.

Ένα νέο εγχείρημα είναι και η παρούσα εφημερίδα τοίχου – παράλληλα κι ένα στοίχημα. Αν ο τομέας της πληροφόρησης/επικοινωνίας είχε πάντοτε ένα ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, στην παρούσα συγκυρία γίνεται κύριος μοχλός των εξελίξεων, πολλές φορές και προάγγελος/δούρειος ίππος των σχεδιασμών της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Και βέβαια η εναλλακτική πληροφόρηση, τα «μικρά» τοπικά θέματα που θέλουμε ν’ αναδείξουμε και κυρίως η οπτική γωνία που υιοθετούμε, είναι ισοβίως εξόριστα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τηλεοπτικά κανάλια και εκδοτικά συγκροτήματα.

Φιλοδοξία μας είναι η εφημερίδα τοίχου της Συνέλευσης Άλσους Παγκρατίου ν’ αποτελέσει εναλλακτικό πόλο αδιαμεσολάβητης πληροφόρησης και διακίνησης ιδεών, που θα φωτίζει τις τεχνητά αθέατες πλευρές της κοινωνικής ζύμωσης και δράσης. Με την κρυφή μας ελπίδα να γίνει – στο πηχτό σκοτάδι που ενορχηστρωμένα σκηνοθετούν οι πολιτικές ελίτ και οι μηντιοκράτες – τροχιοδεικτικό εναλλακτικής διεξόδου..


Ενέργειες

Πληροφορίες
Αρέσει σε %d bloggers: